משרד החינוך אחראי לקביעת מדיניות הבטיחות במוסדות חינוך ולהנחיית הרשויות המקומיות והבעלויות בכל הקשור לבטיחות במוסדות חינוך. ההנחיות מופצות באמצעות חוזרי מנכ"ל ומתייחסות לבעלי תפקידים כגון יועצי בטיחות, מנהלי בטיחות במוסדות חינוך וקב"טים ברשויות ובבעלויות.
הבסיס המקצועי ליישום תוכנית לניהול הבטיחות במוסדות החינוך והגדרת בעלי התפקידים הרלוונטיים מפורטים בחוזר מנכ"ל – ניהול שגרת הבטיחות בבית הספר.
שימו לב, במקרה של פגיעה או פציעת תלמיד, יש לפנות למוקד שירותי עזרה ראשונה לתלמידים בטלפון 2326*. בכל מקרה של פינוי תלמיד, בשגרה או בחירום, יש ליידע את הורי התלמיד על הפינוי ולהסדיר ליווי לתלמיד על ידי מבוגר, אלא אם כן אחד מהורי התלמיד הגיע ללוות אותו.
כרטיס מידע בנושא שירותי עזרה ראשונה: עברית | ערבית
למידע על כיסוי ביטוחי ראו באתר המחלקה לביטוח של משרד החינוך.
מצגת הדרכה של ניהול שגרות הבטיחות – מערך ניהול הבטיחות בבית הספר, הכרת תהליכי שגרת הבטיחות בבתי הספר כפי שמתקיימת באמצעות בעלי התפקידים השונים ופירוט הפעולות הנדרשות על ידם בתחומי הבטיחות, הביטחון והיערכות לשעת חירום.
ישיבת ועדת הבטיחות נערכה בנוכחותם של רכז הביטחון/בטיחות, נציגי הסגל, אב הבית, נציגי התלמידים, נציגי ההורים וקב"ט מוסד חינוכי. ועדת הבטיחות מתקיימת לפחות פעמיים בשנה ועוסקת בנושאים הקשורים להבטחת בטיחות בבית הספר. זאת כוללת הפקת לקחים מתאונות קודמות, בדיקת תאונות חריגות, הסברה וחינוך לבטיחות בסביבה הלימודית, פעולות להגברת הבטיחות יחד עם צוות המורים, והמלצות למנהל בתחום נושאי הבטיחות. כמו כן, נערכת היערכות לאירועים מיוחדים כגון טקסי סיום, טיולים, חגים ואירועים, צעדות או אירועים רבי-משתתפים ועוד. ראש ישיבת הוועדה אחראי להפקת פרוטוקול מלא של כל ישיבה.
למידע נוסף על ועדת הבטיחות הבית ספרית – כרטיס מידע | סרטון
שירותי עזרה ראשונה לתלמידים במוסדות החינוך, בבתי הספר ובגני ילדים ניתנים באמצעות מד"א החל מחודש אפריל 2013. מטרת השירות היא להעניק טיפול רפואי ראשוני לתלמידי מוסדות החינוך במקרה של היפגעות/היפצעות שבשגרה בפעילות רשמית במוסד החינוכי, בשעות הלימודים, באמצעות מטפל של מד"א המגיע לבית הספר או לגן הילדים.
יותר מ-60% מהתאונות בבית הספר מתרחשות בשעת ההפסקה. בטיחות התלמידים בעת ההפסקה נשמרת באמצעות בקרה של צוות בית הספר ובעזרת תלמידים תורנים. לקריאה נוספת ראו מידע בנושא בטיחות בהפסקה.
במקרה של פגיעה או פציעת תלמיד, יש לפנות למוקד שירותי עזרה ראשונה לתלמידים בטלפון 2326*. בכל מקרה של פינוי תלמיד, בשגרה או בחירום, יש ליידע את הורי התלמיד על הפינוי, ולהסדיר ליווי לתלמיד על ידי מבוגר, אלא אם כן אחד מהורי התלמיד הגיע ללוות אותו.
אירועי סיום בבתי ספר הם בעלי מגוון רחב של מאפיינים. הם לעתים כוללים במות, אמצעי תאורה, מערכות חשמל מורכבות, שילוב של כתובות אש, זיקוקי דינור, פעילות חוויה עם מתקנים מתנפחים, פעילויות מים ועוד. בשנים האחרונות עלתה רמת המודעות בקרב הציבור הרחב והשלטון המרכזי בדבר הסיכונים הקיימים במסגרת מסיבות, אירועים, חגיגות וטקסים. רשימת עזר לניהול אירוע רב-משתתפים בבית ספר נועדה לסייע להנהלת המוסד החינוכי להתארגן, לתכנן ולנהל את הסיכונים הקיימים במסגרת אירועים אלו.
תהליך בדיקה מובנה ושיטתי הבודק את מצב הבטיחות הפיסית של המוסד (בית ספר, גן ילדים, פנימייה, כפר נוער). הליך המבדק מתבצע לפי רשימת מבדק מובנית וקבועה. בתום המבדק מוציא עורך המבדק דוח בטיחות מסכם לגורמים האחראיים והמפקחים על הבטיחות במוסד ומגדיר את קדימות הטיפול במפגעים שאותרו.
רכז ביטחון, בטיחות ושעת חירום הוא אחד התפקידים החשובים המסייע למנהל בית הספר בהכנת המוסד החינוכי, התלמידים, עובדי ההוראה ובאי בית הספר לתפקד באופן מיטבי בשגרה ובשעת חירום.
הבדיקה היא באחריות הרשות המקומית/הבעלות.
לקראת פתיחת שנת הלימודים ידאג קב"ט מוסדות חינוך ברשות המקומית לדווח על אישורי מוכנות במערכת המשרד.
לשימושכם:
הבטחת הבטיחות במקצועות הטכנולוגיה והמלאכה כוללת מגוון נושאים: בטיחות בסדנה/בית מלאכה, בטיחות בעבודות מוסך, בטיחות בעבודה עם מכונות לעיבוד מתכת או עץ, בטיחות בעבודות בציוד חשמלי, ריתוך וחיתוך, בטיחות בעבודות קרמיקה, בטיחות בשיעורי ציור ואומנות, בטיחות בעבודות תפירה וגיהוץ, בטיחות בעבודה בחשמל ובאלקטרוניקה ובטיחות באחזקת מטוסים. לקריאה נוספת:
עם התפתחות תחום המייקרים בעולם מתרחב הנושא גם בתוך מערכת החינוך. יותר ויותר כיתות ייעודיות נפתחות בתוך בתי הספר, בהן מתנסים התלמידים בעבודה עם כלי עבודה שונים, לעידוד יצירתיות וחדשנות. לדגשי בטיחות למודל למידה בין תחומית – ג'ם טק
חוזר מנכ"ל בנושא בטיחות בגני ילדים מרכז את כל ההוראות וההנחיות המחייבות, המתייחסות לתכנון, לארגון ולניהול של הבטיחות בגן הילדים במערכת החינוך. על מנהלת הגן לפעול בהתאם להוראות חוזר זה ועל פי ההוראות שיועברו ממטה המחוז באמצעות קב"ט מוסדות החינוך הרשותי או מנהל בטיחות מוסדות החינוך הרשותי.
מידע נוסף בדף בטיחות בגני ילדים בפורטל מוסדות חינוך.
מבדקי הבטיחות במוסדות חינוך הם כלי ניהולי מקיף לשמירה על רמת בטיחות נאותה וצמצום סיכוני בטיחות במוסדות החינוך. לצורך פעילות מקצועית רחבת היקף, סטנדרטית ובעלת השפעה הוכנו רשימות בקרה מקצועיות ומפורטות. תהליך בדיקה מובנה ושיטתי בודק את מצב הבטיחות הפיזית של המוסד (בית ספר, גן ילדים, פנימייה, כפר נוער).
לנוחיותכם, תבנית בסיס לדוח סיכום מבדק בטיחות במוסדות חינוך – פורמט וורד | פורמט PDF
תבנית פשוטה למשתתף לכתיבת דוח בדיקה
קב"טים יעדכנו במערכת אישורי מוכנות שנתיים את סטטוס אישורי המוכנות השנתיים למוסדות שבאחריות הרשות המקומית ויצרפו מסמך מאשר, חתום על ידי גורם מוסמך ברשות, לכל מוסד מאושר. הכניסה למערכת היא לאחר הזדהות. אם כבר הזדהיתם לפורטל ויש לכם הרשאות למערכת, אין צורך להזדהות שוב. בעלי הרשאות לשימוש במערכת הם הקב"ט הרשותי ומנהל הבטיחות ברשות. לקבלת הרשאה יש למלא טופס בקשת הרשאה לשימוש במערכות המשרד באינטרנט. את הטופס החתום והסרוק יש לצרף לפנייה מקוונת שתפתחו בדף הרשאות למערכות המשרד.
הכנס השנתי למנהלי בטיחות מוסדות חינוך משקף גישה שלמה ומקיפה לתחום הבטיחות במערכת החינוך, הכוללת שילוב ושותפות של מרכיבי הבטיחות הסביבתית-פיזית יחד עם היבטים פדגוגיים, התנהגותיים וניהוליים, ליצירת מכלול תודעתי ומעשי שלם למניעת תאונות ונפגעים במערכת החינוך. הכנס האחרון התקיים בתאריך 13.6.2023 במרכז הכנסים באשקלון, ועסק במספר נושאים: אירועים רבי משתתפים במוסדות חינוך, פעילות חוץ וטיולים במוסדות חינוך, סוגיות משפטיות שקשורות למוסדות חינוך, בטיחות באש במוסדות חינוך. לאתר הכנס | לצפייה בסרטון סיכום הכנס
סדר הפעולות שיש לבצע לקראת פתיחת שנת הלימודים בתחומי הביטחון, הבטיחות, היערכות לחירום, טיולים, בריאות ובטיחות בדרכים מפורטות ב"טבלת העזר למנהלים" המצורפת לדף זה. הטבלה מיועדת למנהלים, לרכז הביטחון והבטיחות הבית-ספרי, לרשויות ולבעלויות.
במקרה של פגיעה או פציעת תלמיד, יש לפנות למוקד שירותי עזרה ראשונה לתלמידים בטלפון 2326* (1-700-550-096) כאשר מדובר באירוע פגיעה או פציעה במוסד החינוכי ללא סכנת חיים. בכל מקרה של פינוי תלמיד, בשגרה או בחירום, יש ליידע את הורי התלמיד על הפינוי ולהסדיר ליווי לתלמיד על ידי מבוגר, אלא אם כן אחד מהורי התלמיד הגיע ללוות אותו.
על מתקני המשחק להיות בטוחים ומתוחזקים בהתאם לדרישות תקן ישראלי 1498 על כל חלקיו. לקריאה נוספת ראו בקישור "מתקני משחק בטוחים לשימוש" המצורף לדף זה.
מבדק בטיחות הוא תהליך מובנה ושיטתי הבודק את מצב הבטיחות הפיזית של המוסד (בית ספר, גן ילדים, פנימייה, כפר נוער). למידע מפורט על מבדק הבטיחות ראו בקישור "רשימה מנחה למבדק בטיחות במוסדות חינוך" המצורף לדף זה.