פעילויות וטיולים מחוץ לבית הספר מצריכים תכנון והיערכות בהתאם לנוהלי הבטיחות של צה"ל ומשטרת ישראל. בדף זה תמצאו מידע על סוגי הפעילויות ורמת הסיכון בהן, כולל הנחיות, רשימות בדיקה ותכנון בטיחותי, המסייעים בצמצום סיכונים והבטחת בטיחות המשתתפים.
במסגרת מענה וניהול תחום הרפואה הראשונית בפעילויות חוץ וטיולים, להלן מספר עדכונים חשובים שנכנסו לתוקף בחודש יולי 2021, באישור מינהל הרפואה במשרד הבריאות:
אנו שמחים להנגיש עבורכם את מפת תיאום הטיולים המעודכנת: פני המפה | גב המפה
להלן פירוט השינויים העיקריים במפה:
תכנון וניהול משק מים בטיולים ובפעילויות חוץ בשטח יכולים למנוע פגיעות ולהציל חיים. התכנון מורכב משלושה מרחבי פעולה:
יש חשיבות גם לקביעת סדר עדיפויות לשימוש נכון במים בטיול ובחניון. לפרטים ראו תכנון וניהול משק מים לתנאי עומס חום בטיול.
במסגרת ההיערכות לכל טיול או פעילות חוץ בית ספרית, יש לתת את הדעת לגבי שילובם המיטבי של תלמידים עם אלרגיה למוצרי מזון העלולים להימצא בסכנת חיים בפעילויות אלה. לצורך כך, הוכן מסמך היערכות לטיול בו משתתפים תלמידים עם אלרגיה למוצרי מזון ברמה מסכנת חיים.
היערכות בהתאם להנחיות במסמך נועדה להעניק לתלמיד עם אלרגיה מסכנת חיים אפשרות לקבלת טיפול מיטבי ומציל חיים במקרה של חשיפה לאלרגנים. נוסף על כך, המסמך נועד להעלות ולהגביר את המודעות לנושא.
המסמך כולל הנחיות לגבי שלבי ההיערכות המקדימה לטיול וההיערכות במהלך הטיול, וכן הדגשות לגבי התנהלות במצבי חירום – חשיפה ותגובה לאלרגן, והגשת מזון בטיול.
וידוא יציאה הוא הצהרת המטייל כי בכוונתו לצאת לטיול, והיא מתבצעת בערב הטיול באתר מוקד טבע או במסרון הנשלח לאחראי הטיול. אישור יום טלפוני נדרש רק אם בהנחיות לאתרים שבאישור נכתב זאת במפורש. בכל מקרה, טרם היציאה לטיול יש לוודא כי כל ההנחיות נקראו והובנו.
אם כל הקבוצות שייכות לאותו המוסד ניתן לאחדן (גם במהלך טיול) כדי להקטין את מספר המלווים, כאשר כל הקבוצות מטיילות באותו המסלול. עם זאת, במהלך טיול לא ניתן לאחד קבוצות של מוסדות שונים לאותו אישור ביטחוני, ואין להסתמך על אנשי האבטחה או הרפואה של קבוצה אחרת.
כן, אך לכל פיצול נדרש אישור נפרד שיפורטו בו מספר המטיילים בכל קבוצה, מסלול הטיול ואחראי הטיול בשטח. על אחראי הטיול לוודא כי לכל קבוצה ישנו הליווי הדרוש. האישור הנפרד נדרש רק למסלולים המפוצלים ולא לכל הטיול.
האישור נדרש לפעילויות אלו: טיול בשטח פתוח, אטרקציות, טיול עם לינה או עם פעילות לילה, פעילות באיו"ש כולל נסיעות יוצאות ונכנסות, פעילות במזרח ירושלים כולל הכותל והרובע היהודי, פעילות באזור ביטחוני 1 (סמוך לגבולות) ופעילות גני ילדים מחוץ לתחום יישוב המוצא.
אחראי התיאום - מגיש את הבקשה לתיאום הטיול וחתום עליה. אחראי הטיול בשטח - אחראי על כל בעלי התפקידים המצטרפים לטיול (מדריך, מלווה חמוש, מלווה רפואי, הורה מלווה, נהג ועוד). אחראי התיאום יכול לשמש גם כאחראי הטיול בשטח.
כדי לשנות את האישור הביטחוני בעת שהטיול כבר יצא לשטח יש לפנות לחדר מצב ולפרט את מהות השינוי. הפנייה תיעשה רק על ידי אחד מאלה: אחראי הטיול או אחראי התיאום (הרשומים באישור הביטחוני), מנהל המוסד או רכז הטיולים של בית הספר (הרשומים בסמל המוסד).
רכב פינוי מאפשר הובלת פצוע בשכיבה על גבי אלונקה. במהלך טיול הרכב יימצא בקרבת המטיילים, קרוב ככל הניתן; בלינת שטח הרכב יימצא עם הקבוצה; בטיולים נודדים יוצב רכב פינוי בכוננות במרחק שעת נסיעה מחניון הלילה, בטיולים ביישובים עירוניים אין צורך ברכב פינוי.
כן. ישנם מסלולים שבשל רמת הקושי שלהם הם מוגדרים כמסלולים מוגבלים בגיל. ניתן למצוא טבלה מפורטת של מסלולים אלו באתר מוקד טבע.