משרד החינוך ריכז עבור צוותי החינוך מידע חיוני בנוגע למלחמת "חרבות ברזל". בקישור תוכלו למצוא מידע לשעת חירום בנושאים הבאים: האיגרת היומית: הנחיות ומידע בשעת חירום, דף מרכז של השירות הפסיכולוגי-ייעוצי בנושא חירום, הנחיות לפעילות חינוכית רציפה בחירום, חינוך מיוחד בחירום, מפונים ומתפנים, הפעלת מתנדבים, נפגעים ונעדרים, כוח אדם בהוראה, אבטחה בחירום, אבטחת מידע, תמיכה וסיוע לנפגעים.
תרגיל ההתגוננות הארצי במוסדות החינוך יתקיים ביום שלישי, ז' באדר תשפ"ו, 24 בפברואר 2026. התרגיל יכלול את הפעולות הבאות:
שבוע החירום יתקיים בתאריכים 22–26 בפברואר 2026, ה'–ט' באדר תשפ"ו, ובמהלכו ייערך תרגול "למידה מרחוק" באתר הבית ספרי. נוסף על כך יתקיים במהלך שבוע זה תרגול "הפעלת בני נוער מתנדבים", ובמסגרתו יודרכו בני נוער וחברי המנהיגות הצעירה ברשויות המקומיות בתכנים הקשורים למעורבות חברתית ולסיוע לקהילה בשעת חירום.
כל בני הנוער המתנדבים במד"א במסגרת תוכנית המעורבות החברתית, ידריכו באותו היום בבית ספרם את התלמידים ואת צוותי החינוך בשיעור החייאה/דפיברילטור.
כמענה לשעת חירום ובמצבים שבהם שגרת ורצף הלמידה נקטעו, משרד החינוך גיבש נהלים וסדרת פעולות שיש לפעול על פיהם לכל אורך השנה בשגרה ועם דגש על שעת חירום. מצב חירום מוגדר כמצב שבו תוגבל ו/או תופסק הפעילות הלימודית הסדירה במוסדות החינוך לתקופת זמן שיכולה להימשך מכמה ימים עד כמה שבועות, לרבות בימי חופשה. במצב חירום יש להישמע להנחיות מטה משרד החינוך, פיקוד העורף וגורמי הביטחון המוסמכים. בעת הכרזה על מצב חירום יש לבצע את הפעולות הבאות באופן מיידי:
הפעלת צל"ח בית ספרי.
הפעלת שגרת למידה בחירום המשלבת דיגיטליות באמצעות הכלים, התכנים והסביבה המקוונת המשמשים את בית הספר בדרכי ההוראה, הלמידה וההערכה בשגרה.
אגף הביטחון במשרד החינוך מסייע באופן חלקי בהתקנה או בשדרוג של מרכיבי ביטחון, בטיחות וחירום במוסדות החינוך הקיימים על פי הקריטריונים המפורטים בתקנה 17 ובכפוף להקצאת תקציב. האחריות להתקנה, שדרוג ואחזקה של כל מרכיבי הביטחון, הבטיחות והחירום במוסדות החינוך חלה על הרשות המקומית או הבעלות.
מרחב מוגן – מתוך חוזר מנכ"ל נוהלי שעת חירום במערכת החינוך, נוהל 4
תקצוב בעלויות ורשויות מקומיות באופן חד פעמי עבור הצבת מכשירי החייאה במוסדות חינוך
יש לתכנן ולשבץ הדרכת חילוץ קל בעת רעידת אדמה לתלמידי כיתות י' על פי חוזר מנכ"ל הכשרות חילוץ קל לרעידות אדמה
יש לתכנן ולשבץ הדרכת עזרה ראשונה לתלמידי כיתות י' על פי חוזר מנכ"ל
יש לתכנן ולשבץ הדרכות פיקוד העורף בבתי הספר היסודיים, חינוך לחירום – "יום כתום" על פי חוזר מנכ"ל
שיעור גאוגרפיה חווייתי בנושא רעידות אדמה והתגוננות מפניה לכיתה ח' – חוזר מנכ"ל
מבני הציבור המתוכננים לשמש מתקני קליטה לאוכלוסייה מפונה בחירום אינם יכולים להכיל את כמות המפונים הצפויה בתרחישים השונים. קליטת האוכלוסייה המפונה תתבצע בתוך בתי ספר שיוסבו למתקני קליטה. קביעת בתי הספר תתבצע בתיאום בין הרשות המקומית לרשות פס"ח (פינוי, סעד, חללים) במשרד הפנים. האחריות לקליטת האוכלוסייה המפונה מוטלת על הרשות המקומית, בסיוע רשות פס"ח המחוזית.
למידע מפורט ראו מתקן קליטת אוכלוסייה בחירום – מתוך חוזר מנכ"ל נוהלי שעת חירום במערכת החינוך, נוהל 13.
למצגת הדרכה בנושא פגיעת טיל במוסד חינוכי
בקישור זה תוכלו למצוא מידע על מוקד היפגעויות תלמידים, על היבטי היפגעות בטיולים ובפעילויות חוץ, על הכשרות והדרכות לעזרה ראשונה, על חובת החזקת מזרק אפינפרין ומכשיר החייאה ועוד.
בתאריכים 6-2.3.2025 התקיים שבוע חירום במערכת החינוך. כמו כן, בתאריך 4.3.2025 התקיים תרגיל ארצי מרכזי בכלל מוסדות החינוך. התרגיל כלל השנה כניסה למרחבים מוגנים עקב ירי טילים ופינוי של מוסדות חינוך כתוצאה משריפה.
לכרטיס מידע שמסייע להיערך בצורה מיטבית לתרגיל לשכבות הגיל השונות: מעונות, גני ילדים ובתי ספר (הכרטיס כולל סימולציה לצוות הצל"ח, מצגות הדרכה למעונות, לגני ילדים ולבתי הספר, ועוד).
לבי"ס: גדר תקנית, שערי כניסה להולכי רגל ולרכב, שערי יציאות חירום, מערכת כריזה, עמדת מאבטח, מערכת קשר/טלפון בין המאבטח להנהלת ביה"ס. לגן: גדר תקנית, שער כניסה להולכי רגל, שער יציאת חירום, לחצן מצוקה ומערכת אינטרקום בשער הכוללת טלוויזיה במעגל סגור בתוך הגן.
קיום מיגון תקני של 0.5 מ"ר לכל נפש.