בשנים האחרונות החינוך הטכנולוגי-מקצועי משנה את פניו. אתם, המובילים את מערכת החינוך ברשויות או בבעלויות על בתי הספר, יכולים לעשות שימוש במגוון התוכניות העצום שמציע משרד החינוך, לרוב ללא כל עלות מצדכם. התוכניות כוללות תעודות הסמכה טכנולוגיות, הכשרת תלמידים לקראת השתלבותם בעולם העבודה באמצעות התנסות בתעשייה, קורסים מקצועיים בבתי הספר ועוד.
כדי לקדם את החינוך הטכנולוגי ולחשוף את המגמות הטכנולוגיות בפני תלמידי כיתות ט' הנרשמים בימים אלה למגמות בתיכון, משרד החינוך מציע מגוון פעילויות בפורטל הפדגוגי. היכנסו לקישור כדי להכיר את מבחר המגמות הטכנולוגיות המוצעות להם, ואת הנושאים הנלמדים בהן.
החינוך הטכנולוגי-מקצועי עובר תהליך מתמשך של שדרוג והעצמה. כחלק מתהליך זה, וכדי לוודא שכל תלמיד בחינוך הטכנולוגי מסיים את לימודיו עם תעודת הסמכה, נבנו תשעה פרופילים של תעודות הסמכה טכנולוגיות כמפורט בחוזר מנכ"ל – התוכנית הלאומית ללמידה משמעותית – החטיבה העליונה: מבנה הלימודים, ההיבחנות ותעודות הסיום בחינוך הטכנולוגי. תעודת ההסמכה הטכנולוגית מבוססת על שישה מקצועות: שלושה מקצועות המגמה הטכנולוגית וכן שפת אם, אנגלית ומתמטיקה.
התנאים לזכאות לתעודת הסמכה טכנולוגית מקצועית לפי סוגי מקצועות
התנסות תלמידי החינוך הטכנולוגי-מקצועי בחברות מסחריות ובמפעלי תעשייה מאפשרת להם להכיר סביבות ושיטות עבודה עדכניות, המקובלות בעולם העבודה כיום. בתוכנית ההתנסות בתעשייה קיימים שני מסלולים: מסלול לתלמידי כיתות ל"ב (ללא בגרות) טכנולוגי ולתלמידי מח"טים (מרכזים טכנולוגים חינוכיים) ומסלול לשאר תלמידי החינוך הטכנולוגי-מקצועי.
לקראת שנת הלימודים תש"ף הרשויות והבעלויות נקראו לעודד את מנהלי בתי הספר, שאוכלוסיית תלמידיהם מתאימה, לצרף את תלמידיהם לתוכניות אלה.
למידע נוסף על התוכניות:
משרד החינוך מציע לתלמידי בתי הספר התיכוניים במגמות הטכנולוגיות, נוסף על לימודיהם במגמה, מבחר קורסים מקצועיים, ללא עלות, לאחר שעות הלימוד הסדירות. בסיום לימודי הקורס תינתן לתלמידים תעודת סיום בעלת ערך בשוק העבודה. באמצעות מערכת קורסים מקצועיים יכולים מנהלי בתי הספר לבחור את הקורסים המתאימים להם.
בשנים האחרונות נעשים מאמצים רבים לאפשר לתלמידים נוספים להכיר את מגוון המגמות הטכנולוגיות שמציע משרד החינוך לתלמידי כיתות י' ולבחור באחת מהן. היריד חושף את תלמידי כיתות ט' לייחודיות של כל מגמה ואת האפשרויות להתפתחות בתחומים אלה בעתיד, תוך מפגש חווייתי עם חילות צה"ל ומיטב התעשייה הישראלית בתחומים אלה. להתרשמות מיריד המגמות הטכנולוגיות 2019.
מטרתה של תוכנית ייעודית זו היא להגדיל את מספר התלמידות במגמות הנדסת תוכנה, אלקטרוניקה, רובוטיקה ותקשוב. לאור הצלחת התוכנית הניסיונית, שהחלה בשנים תשע"ח ותשע"ט, הוחלט על הרחבת הפעילות כדי לאפשר לבתי ספר נוספים להצטרף לתוכנית. כמו כן תיפתח תוכנית ניסיונית למגמת תקשוב. פנייה ייעודית תתבצע ישירות למנהלי בתי הספר. להרשמה לתוכנית
יש הסעות לפעילויות, והן במימון משרד החינוך.
כן, הציוד הנדרש משתנה בהתאם לקורס. עם זאת, ברוב הקורסים נדרשת מעבדת מחשבים עם חיבור לאינטרנט, ובקורסים מתחום עיצוב השיער נדרשת כיתה עם עמדות לעיצוב שיער ומראות.
משך הקורס המקצועי הוא בהתאם למופיע ברשימת הקורסים, 80 שעות בדרך כלל.
בקורסים מקצועיים הקבוצה תמנה 15–30 תלמידים מאותו בית ספר. ייתכנו קבוצות קטנות יותר באישור משרד החינוך, וזאת בהתאם לאפשרויות שילוב התלמידים במקום ביצוע הפעילות. בקורסים מקצועיים לתלמידי החינוך המיוחד הקבוצה תמנה 6–12 תלמידים מאותו בית ספר.